Boligkjøp i sikte? Er du en av dem som er på jakt etter drømmeboligen eller kanskje du allerede har funnet? Her får du noen enkle tips og triks for å gjøre den økonomiske hverdagen litt enklere. Et boligkjøp resulterer gjerne i økt lån og større utgifter. Spesielt når det gjelder nedbetaling av faste utgifter som lån, renter med mer. I dagens samfunn med høye matvare – og drivstoffpriser samt strømregninger som skyter i været vil man helst unngå at boligkjøpet blir et økonomisk mareritt. Nedenfor finner du korte og gode råd som kan bidra til å gjøre hverdagen litt enklere.
Har du husket å melde flytting til Folkeregisteret? Husk at du er pålagt å melde flytting tidligst 31 dager før og senest 8 dager etter flyttedato. Sjekk ut vårt Flytteskjema her for å melde flytting raskt og enkelt på 1-2-3.
Det finnes uendelig mange muligheter å spare penger på, men en av dem er faktisk å spare penger ved å bruke penger. Dette kan raskt og enkelt gjøres med et par tasteklikk i din nettbank. Er du for eksempel DnB kunde kan du velge at det trekkes 10kr eller et valgfritt beløp direkte fra din brukskonto til en sparekonto, hver gang du bruker kortet. På den måten sparer du uten å tenke over det. Du kan når som helst få tilgang til pengene på sparekontoen, men dersom du lar dem stå over en periode har du plutselig spart opp flere tusen uten å tenke over det. På denne måten kan de små beløpene i hverdagen virkelig spille en rolle i det lange løp.
I perioder der det er lavere rente kan det være en god ide å betale ned ekstra på boliglånet. Kanskje kan du til og med sette inn et ekstra stort beløp for eksempel tre ganger i året eller bare en gang i året. Når det gjelder nedbetaling av boliglånet hjelper alle kroner og øre. Samtidig kan det være lurt å kvitte seg med andre lån dersom du har noen. Kanskje har du benyttet deg av utsettende betaling gjennom Klarna, Qliro eller andre betalingsløsninger.
Sørg for at du får betalt ned disse beløpene før du begynner å spare. Kanskje har du 4000kr utestående på Klarna og tenker du kan betale litt og litt hver måned samtidig som du sparer. Dette er på sikt en dårlig ide ettersom du betaler renter i tillegg til det du kjøpte varen for. Med andre ord – betal ned små lån før du begynner å fokusere på sparing.
Det kan alltids oppstå noe uforutsett og en bufferkonto kommer godt med uansett formål. Samtidig kan dette bli ekstra viktig etter et boligkjøp ettersom sjansen for at noe uforutsett oppstår, øker betraktelig. Plutselig oppstår en vannlekkasje på badet eller en renteheving som bidrar til at faste utgifter øker med x antall tusen per måned. Eller vaskemaskinen blir ødelagt og du må kjøpe en ny. Listen er lang når det gjelder uforutsette scenarioer som kan oppstå.
Dermed kan en bufferkonto være en god sikkerhet i mange tilfeller. Du kan for eksempel begynne med å sette av et automatisk trekk fra lønnskonto hver måned. I tillegg til at du overfører en bestemt sum x antall ganger i løpet av året. Det finnes utallig mange måter å bygge opp en bufferkonto på, men et godt tips kan være å starte i det små og heller øke etterhvert som du ser at økonomien strekker til.