Meld flytting i Norge
Norge på topp i Europa
Hvert år flytter over 250 000 nordmenn mellom ulike kommuner og fylker i Norge. Over en halv million nordmenn endrer bostedsadresse innad i egne kommuner og denne flyttestrømmen bidrar til at vi ligger på toppen i Europa når det gjelder flytting, sammen med Danmark, Sverige, Finland og Sveits. SSB viser at den største andelen som flytter er unge. Disse flytter som regel fra bygder eller mindre byer til de store byene Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. På østlandet flytter mange mellom nabokommuner og Akershus har den største innflyttingen i landet med over 17 000 innflytter fra Oslo i året. På den andre siden har vi Rødøy i Helgeland kommune der bare 1% av totalt 1300 innbyggere flytter internt i kommunen. I tillegg er det en svært beskjeden andel som endrer bostedsadresse både inn og ut av denne kommunen sammenlignet med resten av landet.
Årsaker til flyttestrømmen
Hva som er årsaken til flyttestrømmen kan være så mangt. Flyttingen i Norge styres i stor grad av ulike livsfaser og i dag flytter stadig fler til urbane strøk. Den yngre generasjonen ønsker i større grad å bosette seg i en av de store byene. Dette kan han sammenheng med studie- og jobbtilbud eller generelt flere muligheter til å bygge nettverk og oppleve noe nytt. Statistikken viser at en stor andel av menneskene som bosetter seg i større byer satser på karriere fremfor familieliv. Dette bidrar til at alderen for når kvinner føder for første gang i Oslo er hele 31 år. Når man blir eldre og får barn beveger mange seg til utkantstrøk, men ettersom fler satser på karriere før de får barn blir man boende lenger i byene. I tillegg har antall skilsmisser økt betraktelig de siste årene. Dersom man for eksempel er 50 år og skilt med voksne barn ønsker man gjerne et enklere liv. Dette resulterer i at fler eldre beveger seg fra utkantstrøk tilbake til byene. Det er altså de ulike livsfasene som i stor grad styrer og påvirker flyttestrømmen i landet.
Hva skal du gjøre?
Det er mange ting man må tenke på når man først skal flytte. En av disse tingene er at man er pålagt å melde flytting til Folkeregisteret. Samtidig er det fint å være klar over at når din nye adresse blir registrert hos Folkeregisteret vil den ikke automatisk bli registeret alle andre steder. Det kan være uoversiktlig å vite hvor man bør registrere dette. Her får du informasjonen du trenger for å gjøre flytteprosessen for deg og dine så effektiv og enkel som mulig. På den måten slipper du å gjøre unødvenige søk for å forenkle prosessen.
Gjør flytteprosessen enklere
Det er ofte mye man må tenke på ved flytting. Det kan være lurt å starte planleggingen i god tid og lage en huskeliste som gir bedre oversikt. Hva skal kastes, beholdes eller sendes bort? Lag et system allerede når du begynner å pakke ned i esker. På den måten blir det enklere å få de ulike tingene på riktig plass når man kommer inn i nytt hus eller leilighet. Pakk gjerne kjøkkenutstyr, tørrvarer og glass på en forsvarlig måte i ulike esker, og skriv tydelig på utsiden hva de inneholder. Ved å for eksempel skrive “GLASS” på en pappeske forhindrer man at den blir kastet rundt eller behandlet på en uforsiktig måte som kan resultere i at ting blir ødelagt. Skal du flytte til en leilighet i et traffikert område? Da kan det være lurt å reservere plass til flyttebilen dersom det for eksempel ikke følger med parkeringsplass.
Adressen må registerers flere steder
Din adresse må også registreres på ulike plattformer. Nå må du melde flytting til blant annet Folkeregisteret som er pålagt. Samtidig er det en rekke andre steder som for eksempel Posten som også trenger opplysninger om hvor du har flyttet. Dette kan enkelt bli gjort digitalt og bidrar til at flytteprosessen ikke blir mer komplisert enn nødvendig. Det kan være lurt å notere seg at din bostedsadresse ikke automatisk vil bli registrert på alle steder som er nødvendig kun ved å melde inn endringen til Folkeregisteret. Det er kun de som henter ut opplysninger fra Folkeregisteret som endrer din bostedsadresse via denne plattformen og det er langt fra alle. Derfor kan det være en god ide å benytte seg av en tjeneste som tilbyr endring på av bostedsadresse hos flere ved hjelp av samme flyttemelding. På den måten slipper du å endre bostedsadresse en rekke ulike steder.
Folkeregisteret
Når man flytter er man pålagt å melde flytting til Folkeregisteret innen 8 dager etter flytting. På den måten mottar Folkeregisteret riktige opplysninger. Det er viktig at din nye adresse blir meldt inn til Folkeregisteret ettersom en rekke selskaper og organisasjoner i tillegg til offentlige etater som NAV, Lånekassen og Skatteetaten henter inn opplysninger fra dette registeret. Har du for eksempel mistet bankkortet ditt og bestiller et nytt? Da vil dette automatisk bli sendt til din Folkeregistrerte bostedsadresse. Derfor må du melde inn riktige opplysninger i Folkeregisteret.
Posten
Når du melder inn ny adresse hos Folkeregisteret vil ikke denne automatisk bli endret andre steder. Kun de som henter ut opplysninger fra Folkeregisteret vil etterhvert oppdatere sine opplysninger om deg som fastlegen, banken og Skatteetaten for å nevne noen. I tillegg bør man melde fra til Posten Norge for at de skal sende til riktig sted . Dette bør gjøres litt i forkant av selve flyttingen slik at du får post tilsendt til den nye adressen når har flyttet. Din post vil bli ettersendt gratis i to måneder til den nye bostedsadressen, men denne perioden kan forlenges mot et lite tillegg dersom man har behov for det.
TV og Bredbånd
På lik linje som posten og folkeregisteret bør du sende beskjed til din bredbånd operatør i god tid før du endrer bostedsadresse for at det skal være operativt tidsnok. Det anbefales at du melder ifra rundt tre uker før flytting. Det kan være lurt å tenke gjennom hvor ruteren skal plasseres og om man trenger å installere for eksempel TV-uttak, eller om dette allerede finnes. Dette er ting som kan bidra til forsinkelser dersom ikke alt er i orden før flytteprosessen starter.
Student på flyttefot
Som student betyr ofte sommeren flytting til et nytt studiested. Kanskje er det første gang du endrer bostedsadresse? Eller kanskje det er første året på utveksling? Kanskje du har fått en ny jobb som fører til at du må flytte på deg. Årsakene kan være mange, men en ting som er felles for studentene er at du fritt kan velge å endre din bostedsadresse i Folkeregisteret eller ikke.
Regelen er at man melder flytting til Folkeregisteret i løpet av åtte dager etter du har flyttet. Som student er man et unntak til denne regelen og kan altså velge dette selv. Med andre ord betyr det at du kan stå på samme bostedsadresse dine foreldre, men allikevel få posten levert på døren i ditt nye hjem. Det kan være mange grunner til at studenter ikke velger å endre folkeregistrert adresse. Kanskje står de på en forsikring som er registrert på familiemedlemmene, og krever at alle må stå registrert på samme adresse. Grunnen kan også være så enkel som at man ikke ønsker å tenke på enda en ting i flytteprosessen når man ikke må. Samtidig kan det være lurt å være klar over at når postadressen og folkeregisteret adresse ikke står på samme sted kan det skape komplikasjoner. Enkelte brev blir for eksempel kun sendt ut til folkeregistrerte opplysninger.