Vi gir deg boligpraten

boligpraten

På tide med boligpraten? Kanskje er du en av dem som skal ut på boligmarkedet for første gang eller skal kjøpe din andre bolig. Eller kanskje er det en helt annen grunn, men boligpraten kan lønne seg for folk flest. Hva innebærer egentlig denne boligpraten? Det handler om at det er mange ord og utrykk man blir eksponert for når man snakker om boligmarkedet, eiendom og kjøp/salg generelt. I denne artikkelen vil vi gjøre det litt enklere for deg ved å forklare en rekke viktige ord som du garantert vil bli eksponert for i denne perioden.

En samlet flyttemelding på 1-2-3

Har du husket å melde flytting? Det er ikke kun materialistiske ting som møbler som må flyttes fra A til B når man kjøper bolig. Adresseendring er også noe som må meldes fra om. Dette kan enkelt gjøres ved hjelp av en flyttemelding på Flyttesiden.no. Vi hjelper deg på 1-2-3 med å melde adresseendring til samtlige av dine samarbeidspartnere og andre kontakter som har nytte av adresseendringen. Husk at du er pålagt å melde flytting til Folkeregisteret senest 8 dager etter flyttedato. Dette kan også gjøres før du flytter, men det tidligste er 31 dager før flytting. Har du fler spørsmål rundt flyttemelding og adresseendring? Sjekk gjerne ut vår hjemmeside eller ta kontakt med kundeservice i dag for god hjelp og veiledning.

Boligpraten – hva er kausjonist?

En kausjonist er en person som gir garanti til banken når det gjelder lånet dit. Altså dersom du ikke klarer betale lånet selv, vil kausjonisten stå ansvarlig. Det er som regel foreldre eller noen i nær familie som står som kausjonist. Dette kan for eksempel være når en student skal inn på boligmarkedet for første gang og ikke har opparbeidet seg nok egenkapital eller sparepenger. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon. Dette vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig. For eksempel hvis du tar opp et lån på 3 millioner, men egentlig trenger 500 000 ekstra. Da kan dine foreldre stille som kausjonist ved å sette 500 000 som garanti i del av huset.

Hva er førstegangskjøper?

Førstegangskjøper er kort fortalt en som kjøper bolig for første gang. Ofte må man gjerne spare lenge før man har nok. Dette kan være ved hjelp av en BSU konto, aksjer, fond eller hjelp fra familie. Hvordan du sparer penger til din første bolig har ingen betydning for navnet førstegangskjøper. Hovedpoenget er at du endelig kommer deg inn på boligmarkedet. Samtidig er det gjerne leiligheter eller eneboliger i en lavere prisklasse som er attraktive for førstegangskjøpere. Dette har sammenheng med at man gjerne ikke har så mye å rutte med i første omgang på boligmarkedet. Når man først har kjøpt en leilighet og tjent penger på prisstigningen, kan man gjerne kjøpe større og dyrere når man neste gang selger for å kjøpe nytt. Da er man ikke lenger førstegangskjøper.

Egenkapital – hvor mye er den på?

Egenkapital er et krav pålagt kjøper av myndighetene. Kravet går ut på at man som hovedregel må ha spart 15% av det boligen koster. Allikevel finnes det visse unntak dersom du er under 34 år gammel. I slike tilfeller er det blant annet mulig å låne mer enn 85% av kjøpesummen. Dette er allikevel avhengig av at man har betjeningsevne og at banken får tilleggssikkerhet gjennom for eksempel en kausjonist. Den siste tiden har det vært strengere krav i blant annet Oslo rundt dette med egenkapital og betjeningsevne. Dette har sammenheng med den sterke boligprisveksten i hovedstaden. Alle eiendommer utover primærboligen regner som sekundærbolig. I disse tilfeller er det høyere krav til egenkapital. For å finne ut mer om dette emnet anbefaler vi deg å ta kontakt med banken din for nøyaktige svar tilpasset din situasjon.

Meld flytting på 5 minutter
Din gamle adresse
Din nye adresse

    Les flere flyttetips

    drømmeboligen
    Boligjakt uten stress: Hvordan finne drømmeboligen i ny by
    livsstil
    Finn ditt sted: En guide til å velge den perfekte byen for din livsstil
    design
    Flytte med stil: Design ditt nye hjem for maksimal eleganse
    livskvalitet
    Tips for å flytte til en ny by med bedre vær og livskvalitet
    studentlivet
    Studentlivet, kollektiv og ny by
    spare penger
    Spar penger og stress med økonomiske triks for flytting
    flytteprosessen
    Bli en flytteekspert: Hvordan mestre flytteprosessen best mulig
    minimalistisk
    Minimalistisk flytting: Slik forenkler du overgangen til et enklere liv
    organiseringstips
    Oppbevaring og organiseringstips for et ryddig hjem etter flytting
    utfordringer
    Hvordan takle følelsesmessige utfordringer ved flytting
    hjemmekontor
    Hvordan håndtere flytting av hjemmekontor
    miljø
    Hvordan gjøre flytteprosessen mer bærekraftig med fokus på miljø
    eldre
    Hvordan håndtere flytting av eldre familiemedlemmer
    eiendeler
    Hvordan lagre verdifulle eiendeler under en flytting