Stramt budsjett? Med økte priser på matvarer i matbutikken, drivstoff og skremmende høye strømregninger for mange vil et boligkjøp på toppen fort bli utfordrende. Uavhengig av boligkjøp eller ikke vil mange få det stramt økonomisk fremover. Derfor ønsker vi å gi tips til hvordan du kan ta grep og forbedre din økonomi i tiden fremover for å unngå å havne bakpå med regninger. Veien til en enklere økonomisk hverdag trenger ikke være lang og vanskelig, men man må starte et sted. Vi gir deg noen av de økonomiske rådene.
Er du på flyttefot? Gi raskt beskjed til Folkeregisteret og Posten med vår enkle Flyttemelding.
Det er fort gjort å ha litt fler abonnementer enn man er klar over og trenger. Kanskje har du både Netflix, Tv2 Sumo, Viaplay samt en rekke andre strømmetjenester du månedlig betaler et par hundre kroner på. I tillegg til dette har man gjerne medlemskap på treningssenter, mobilabonnement med mer. Gå gjennom alle avtaler og abonnementer og tenk gjennom hva du egentlig trenger. Kanskje er du inne i en periode der du ikke trenger å benytte deg av samtlige strømmetjenester på grunn av mye jobb eller skole? Da kan du fort spare 500kr som i stedet kan brukes til noe annet eller overføres til sparekonto.
Dette gjelder ikke kun strømleverandør, men også mobilabonnement og samtlige andre abonnementer som bidrar til at bankkontoren din blir litt mindre. Ta deg en ringerunde eller send mail til ulike leverandører for å høre hva de kan tilbyr. Plutselig har du fått et tilbud som gir deg mer mobildata for en lavere pris. Når det gjelder strømleverandører er dette spesielt viktig i tiden vi går inn i nå. Det nærmer seg en lang og kald vinter med stive strømpriser over hele Europa. Riktig strømleverandør kan derfor være helt avgjørende når det gjelder å unngå høye og uventede regninger.
Små beløp kan betegnes som hverdagens lommetyv ettersom det ikke merkes der og da, men i lengden gjør en forskjell. Dersom du for eksempel kjøper kaffe hver dag mandag til fredag vil dette koste deg dyrt i lengden. Det er ikke den 50 lappen den dagen som merkes, men 50kr blir fort til 800kr per måned. Tar man med kafebesøket som gjerne finner sted i helgen er man fort over 1000kr i måneden på en kaffekopp. Det samme gjelder forbruksvarer som snus, tobakk eller mellommåltidet på vei innom matbutikken før middag. Det finnes utallige mange “daglige lommetyver” hvis man først begynner å tenke over det. Ta en runde med deg selv og finn ut hva du eventuelt kan droppe som kan gjøre en forskjell i lengden.
Det er ingen hemmelighet at en av de store utgiftspostene for nordmenn flest er matvarer. Med inflasjonen og stigende matvarepriser er dette langt fra en gunstig post å bruke mye penger på. Et godt tips for å begrense denne utgiftsposten kan være planlegging. Sett deg ned på søndagen og planlegg uken så langt det lar seg gjøre. Ta for deg en storhandel og velg med omhu når du handler. Det finnes en rekke tips og triks på sosiale medier når det gjelder matplanlegging og handling for en rimelig sum. Kanskje er matkasse et godt alternativ for deg eller din familie dersom du fort blir fristet til å handle unødvendige ting når du jevnlig går innom matbutikken. Med matkasse kan du få middagen levert på døren og velge. mellom et bredt utvalg retter.
En av de beste tipsene når man skal spare penger eller kutte ned på forbruk er å få oversikt over hva man faktisk har å rutte med. Sett opp et budsjett med oversikt over hva du får inn i måneden og hva som går ut. Lag et skille mellom faste utgifter og diverse utgifter. På den måten får du enklere oversikt over hva som må betales hver måned og hva som eventuelt kan endres fra måned til måned. Det å lage et budsjett trenger ikke være komplisert. Du kan raskt og enkelt sette opp et budsjett i et word dokument eller Excel ark. Kanskje foretrekker du å gjøre det for hånd? Uavhengig av hvilken metode du ønsker å benytte deg av vil du garantert få igjen for det i lengden.